0 
Ilustrasi: Nabi Ibrahim Akan Menyembelih Ismail  Pict:santritasik.com
 1. Nabi Ibrahim adalah putera Azar bin Tahur
 2. Ia dilahirkan di sebuah tempat bernama "Faddam A'ram" Babilonia. Pada  waktu itu diperintah oleh seorang raja zalim bernama Namrud bin Kan'an."
 3. Raja Namrud mendapat petanda bahawa seorang bayi akan dilahirkan disana dan bayi ini akan membesar dan merampas takhtanya.
 4. Raja Namrud telah mengarahkan semua bayi laki-laki yang dilahirkan di tempat ini agar dibunuh
 5. ibu nabi Ibrahim telah bersembunyi dan melahirkan anaknya di dalam sebuah gua
 6. bayi itu menghisap celah jarinya yang mengandung susu
 7. Semasa berusia 15 bulan tubuh Nabi Ibrahim telah membesar dengan cepatnya seperti kanak-kanak berusia dua tahun. Maka kedua ibubapanya berani membawanya pulang kerumah mereka.
 8. Sewaktu kecil lagi nabi Ibrahim a.s. sering melihat ayahnya membuat patung-patung
 9. Pada waktu malam yang gelap, beliau melihat sebuah bintang (bersinar-sinar), lalu ia berkata: "Inikah Tuhanku?" Kemudian apabila bintang itu terbenam, ia berkata pula: "Aku tidak suka kepada yang terbenam hilang".
 10. sudah menjadi tradisi dan kebiasaan penduduk kerajaan Babylon setiap tahun mereka melakukan upacara adat (keramat).
 11. Berhari-hari mereka tinggal di luar kota, berkemah, bersuka ria dan bersenang-senang sehingga kota-kota mereka kosong dan sunyi.
 12. Nabi Ibrahim yang juga turut diajak, berlagak berpura-pura sakit dan diizinkanlah ia tinggal di rumah
 13. Dengan membawa sebuah kapak dihancurkanlah patung-patung itu dan Patung yang besar ditinggalkannya utuh, tidak diganggu dan pada lehernya dikalungkanlah kapak Nabi Ibrahim itu.
 14. Terperanjat dan terkejutlah para penduduk, tatkala pulang dari berpesta ria di luar kota dan melihat keadaan patung-patung, tuhan-tuhan mereka hancur berantakan
 15. Raja Namrud:"Apakah engkau yang menghancurkan dan merusak tuhan-tuhan kami?" Dengan tenang dan sikap dingin, Nabi Ibrahim menjawab:"Patung besar yang berkalung kapak di lehernya itulah yang melakukannya.
 16. Nabi Ibrahim harus dihukum dengan dibakar hidup-hidup
 17. Setelah terkumpul kayu bakar di lapangan yang disediakan untuk upacara pembakaran dan tertumpuk serta tersusun laksana sebuah bukit, berduyun-duyunlah orang datang untuk menyaksikan pelaksanaan hukuman atas diri Nabi Ibrahim.
 18. Nabi Ibrahim diangkat ke atas sebuah gedung yang tinggi lalu dilemparkan ia kedalam tumpukan kayu yang menyala-nyala itu dengan iringan firman Allah:"Hai api, menjadilah engkau dingin dan keselamatan bagi Ibrahim."
 19. Orang orang tercengang dengan keajaiban ini dan mengurangi kepercayaan mereka kepada Raja Namrud. Malah anak perempuan Raja Namrud sendiri Puteri Razia mulai mempercayai nabi Ibrahim
 20. Nabi Ibrahim menikah dengan sarah kemudian mempunyai anak bernama Ishak (Nabi Ishak)
 21. Nabi Ibrahim menikah dengan Hajar kemudian mempunyai anak bernama Ismail (Nabi Ismail)
 22. Hajar dan Ismail ditinggal ditengah gurun padang pasir
 23. Hajar berlari-lari dari sofa ke marwa mencari air
 24. Dengan hentakan kaki Ismail keluarlah air zam-zam
 25. Ibrahim bermimpi sebanyak 3 kali, agar menyembelih puteranya
 26. ismail mau disembelih kalau itu perintah Allah
 27. Saat Ismail akan disembelih ia digantikan kambing

Post a Comment

 
Top